Mottó

„A boldogság a fontos.


A képesség, hogy az életet és a környezetet úgy rendezzük el, hogy jobban lehessen élvezni a létet;

a képesség, hogy eltűrjük embertársaink gyarlóságait;

a képesség, hogy meglássuk egy helyzet valódi tényezőit, és az élet problémáira pontos megoldást adjunk;

a képesség, hogy elfogadjuk és gyakoroljuk a felelősséget – ezek a fontos dolgok.”


L. Ron Hubbard

Útvonal

Útvonal
42 nap, 320 település, 2100 kilométeres futás
kedd, május 25
Tegnap ugye nem volt mód az érintett településeken programokat tartani az ünnep miatt, így gyakorlatilag ma két nap rendezvényeit kell összesűrítenünk egy vékonyka kis napba.

Bár a maratonon 5 autóval vagyunk, ma mégis 6 kocsit állítottunk csatarendbe!

Elmondom hogyan történt…

A Deszant autó természetesen visszamegy Egerbe, hogy ott megtartsa a központi programot, amiben az előadás és a kapitány avatás mellett a táncok széles skálájáé a főszerep. Van ugyanis néptánc bemutató a klasszikusabb ízek kedvelőinek, és van hip-hop bemutató az extrémebb igényűeknek.


A Rendezvényes kocsi közben szintén a tegnapi útvonal településeire robog vissza, többek között Mezőkövesdre, ahol 4 sulinak tartanak előadásokat, és Füzesabonyba, ahol hosszú évek csatlakozási hagyományait éltetjük tovább.



Az Előkészítő autónak elméletileg szendvicseket kellene gyártania a csapattagok részére, de ma új területen jeleskedik, hiszen ők tartják a rendezvényeket a mai első településen, Hevesen.
Az egyik általános iskolában a ragyogó előadás kapcsán beszélgetve kiderül, hogy ezek a srácok bizony komolyan veszik az iskolát, az átlaguk 4,2 felett van, és a 33 fős osztályból 32 ment tovább azonnal gimnáziumba!


A maratonhoz sem először csatlakoznak, a tanárnő elmondja, hogy mennyire imádta már tavaly is a maratoni dvd-t, amit kapott, és hogy milyen jól tudták használni a rajta lévő drogfelvilágosító kisfilmeket.
Idén is nézte már az interneten, hogy hogyan haladunk, merre járunk és mik is történetek eddig velünk.

A negyedik kocsi természetesen megindul a futó mögött a standard útvonalon, neki nincs is más dolga, mint a futás folyamatos biztosítása.


Az ötödik autó - a PR - már reggel előremegy Jászberénybe, hogy egyrészt előadásokat tartson az iskolákban, másrészt pedig lebonyolítsa a Jászberényi központi programot.
Namost a történések finoman szólva is szoros időrendben zajlanak.
Ugyanis a találkozó 9.30-kor van a tűzoltóság előtt, ahová vagy 8 iskolából érkezik 50-50 gyerek, hogy közösen fussunk be a Bercsényibe, ahol a hatalmas tornateremben majd maga a program zajlik.
Viszont 9-től már előadásnak kell mennie egy másik iskolában!
9.40-től pedig a következőben.
És 10.40-kor a harmadikban.
És mi összesen egy autóval vagyunk, és nem ismerjük igazán Jászberényt. Viszont el kell juttatni az előadót az első suliba, plusz be kell vinni mellé a hangfalakat és az anyagokat, majd időben át kell vinni őt a következőbe suliba, és aztán a következőbe.
És közben még előre fel kell mérni a rendezvény helyszínt, ahová a futás érkezik.
És mindezzel szinte egy időben ott kell lenni 9.30-kor a gyülekező színhelyén, majd gördülékenyen le kell bonyolítani a futást és magát a programot.
Erre van 4 ember és egy autó.
Ugye erre mondják, hogy „fizikailag lehetetlen”?

No és ekkor jött a 6. kocsi!

Ugyanis a rendezvény egyik fellépőjét, a hip-hop világbajnok Mikey-t a háttér csapat egyik tagja, az Ildosz hozta le ma reggel Pestről. És ha már itt van és kocsival is van, hát nosza, beáll a fuvarba és ő szállítja a Bálintot a 3. előadásra.

Ha nincs 6. kocsi, istenemre nem tudom, hogyan oldjuk meg.

Mindenesetre több mint 400 gyerek fut be a rendezvény helyszínére, végigtapsolják a táncot, aztán esküt tesznek a drogmentességért a tündéri Darács Rózsával, aki Európa-bajnok és olimpiai 5. gyorskorcsolyázó, és aki nemrég vett át egy nagyon magas állami kitüntetést, mint Jászberény büszke szülötte és kiváló élsportoló.

Mikor rövid beszélgetés után elolvassuk, hogy mit írt a Vándorkönyvünkbe, szó szerint leesik az állunk:

 „Nagyon köszönöm, a meghívást! Rendkívül jó ötletnek tartom a gyerekek ilyen fajta bevonását és tájékoztatását. A mai napon döntöttem el, hogy a pályafutásom befejezése után valamilyen módon szeretnék csatlakozni a Drogmentes Magyarországért programhoz!”

Egyébként nemcsak a Rózsa, és nem csak a szervező Szántai Tibor sportreferens volt szó szerint csodálatos, hanem a Polgármester úr is, aki a Jászberényi rendezvény Védnöke volt!

Ugyanis tudnivaló, hogy sajnos Jászberényt is erősen érintette az esőzések nyomában járó árvíz és belvíz és mikor egy héttel ezelőtt telefonon beszéltünk, még az is kérdéses volt, hogy a tornaterem szabad lesz-e, vagy még mindig ott lesznek az elszállásolt mentőalakulatok.

De mindent elintéztek időben…
Mikor pedig ma délután a 80 teendő közepette időt szakított egy rövid találkozóra velünk, és beszélhettünk picit a droghelyzetről, valamint a maraton tevékenységéről, ez volt a kérdése: „És mit tehet még ehhez hozzá Jászberény városa?”

Csak csendben jegyzem meg, hogy úgy kerültünk kapcsolatba vele, hogy még annak idején írtam neki egy gratuláló levelet, mert 3:41 perc alatt futotta le a Firenzében a 42 kilométeres maratont!

Nem volt nehéz közös nevezőre jutnunk abban, hogy miért fontos a sport és a mozgás a fiatalok számára és miért jelent remek alternatívát mindez a drogokkal szemben.



Szeretettel a maraton minden csapattagja, segítője és támogatója nevében:

Soós Zoltán


0 megjegyzés:

Köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte részletek közlését L. Ron Hubbard szerzői joggal védett műveiből.