Mottó

„A boldogság a fontos.


A képesség, hogy az életet és a környezetet úgy rendezzük el, hogy jobban lehessen élvezni a létet;

a képesség, hogy eltűrjük embertársaink gyarlóságait;

a képesség, hogy meglássuk egy helyzet valódi tényezőit, és az élet problémáira pontos megoldást adjunk;

a képesség, hogy elfogadjuk és gyakoroljuk a felelősséget – ezek a fontos dolgok.”


L. Ron Hubbard

Útvonal

Útvonal
42 nap, 320 település, 2100 kilométeres futás
szerda, április 28
A már jól bejáratott napi menetrendünk ma a szokásosnál kissé „izgalmasabbnak” tűnik.

Egyrészt azért, mert két olyan településen is várnak minket, ami nincs is az útvonalon, másrészt azért, mert az első iskolai előadás némiképp felborítja az alvásritmusunkat.

Ugyanis a bevett módszer az, hogy az esti meetingen a mindenki a saját útvonaltervébe íja be stabilan, hogy neki és az ő kocsijának mik a programjai másnap, hánykor hol kell lennie stb.
Aztán megnézzük, hogy milyen messze van a szállástól az első rendezvény helyszíne, mennyi idő az út oda, és ez alapján mikor kell elindulni a kocsiknak.
Ha az  indulás 8.35, akkor az egész legénység 8.25-kor van a kocsiknál és tíz percet az autók napi előkészítésével tölt, anyagokat pótol, táskákat rendez stb.

Nagyjából erre állt be az életritmusunk.

Nade ma olyan huncut programsorunk van, hogy még a kocsik legénységét is össze kellett kutyulnunk, hogy mindent rendezvényt biztonságosan le tudjunk bonyolítani!




A Deszant autó legénysége 7.00-kor már a kocsinál tüsténkedik, mert 8.00-kor Zalaegerszegen tartanak előadást az első iskolában!
Megéri, mert 250 friss Drogmentes Kapitány segít ezentúl a városnak.
Utána jöhet a második iskola, közben kis aláírásgyűjtés és telefonos egyeztetés a következő napok iskoláival.



Tulajdonképpen megérdemelnének egy kis pihenést, de ehelyett ha készen vannak, nem a napfényes terecske vár rájuk a csalogató kis padokkal, hanem Zalalövő, ahol a korábbi években már hagyománnyá vált a maratoni csatlakozás.

Most is ott zsibong 280 gyerek, és a plébános úr a következőket írja a Vándorkönyvbe:

„Nagy örömmel fogadunk minden kezdeményezést, amely a gyerekek és fiatalok testi és lelki egészségét szolgálja. A tudatos élet feltétele, hogy mindenki megismerje az őt fenyegető veszélyeket, és megtanulja azok visszautasítását. Bátorítom a drogprevenciós program résztvevőit és segítőit, s munkájukra Isten áldását kérem.” 

Horváth István Sándor, Zalalövői plébános





A Rendezvényes kocsi Körmenden kezd, rövid előadás a téren a 3 suliból jött srácokkal, aztán futás a rendőr és polgárőrautók védőszárnyai alatt.
Közben gyors látogatás a Polgármesteri Hivatalban, ahol a jegyzőtől gyönyörű könyveket kapunk Körmend történetéről és sportéletéről.



Egyébként a Körmendi sulikhoz még annyit, hogy tavaly az egyik iskolában a Rikinek finoman szólva is „fel kellett emelnie a hangját” az előadás során, hogy fegyelmet tartson.
Idén is tartunk itt előadást, most is nagyon elevenek, de kezelhetőek és egész jó előadás kerekedik végül.

Mikor a futáshoz vonulnak ki az udvarra, odamegy Rikihez egy baseball sapkás srác, szemöldökig húzott kapucnival és nagy tisztelettel, őszinte érdeklődéssel megkérdezi:

- Honnan tudod ezeket a dolgokat? Honnan lehet ilyen információkat megszerezni, ami elhangzott az előadásban?

- Hát, egyrészt sok benne a saját tapasztalat, és a maratonok során is rengeteg dologgal találkoztunk már. Meg aztán annak a szervezetnek az előadásai és tudása alapján beszélek, ami már 70 éve a drogok hatásait kutatja, rengeteg előadást tartanak és drogosok leszoktatásával foglalkoznak. Ez a Narconon. De miért kérdezed?

- Hát azért, mert olyan jól megértettem azt, amit mondtál. Hogy minden világos és érthető volt benne, és értem, hogy hogyan működik ez az egész a drogokkal.

- Köszönöm szépen! De látod ez a lényeg az egészben. Ahhoz, hogy megérts valamit, vagy helyesen csinálj valamit, ahhoz nem kell professzornak, meg zseninek lenni, egyszerűen csak meg kell figyelni a dolgokat a mindennapokban. Nem kell mást tenni, csak megfigyelni, hogy hogyan működik valami. Amikor azt gondolod, hogy ennek így vagy úgy kell történnie, és látod, hogy minden esetben úgy is történik, akkor tudhatod, hogy helyesen gondoltad és az a dolog igaz. És ha tudod, hogy igaz, akkor ez alapján már helyes döntéseket tudsz hozni! Ez igaz a drogra is és minden másra is.


És tényleg, milyen egyszerű is valaminek a megértése, ha az ember pusztán csak a józan eszét és a megfigyelőképességét használja!

A futásnál végső szakasz sprintjében a keménymag csatlakozott Rikihez, aztán a lihegés után még beszélgettek is egy kicsit arról, hogy a drog hogyan képes az embert lelökni arról az irányról, amerre szíve szerint tartana, és hogyan képes hajdan szép álmokat összetörni és semmivé porlasztani.
Erre nyomban arra terelődött a szó, hogy kinek milyen terve, ötlete, álma van, szóba került a főzés, a humor, az egyik srácnál meg az éneklés, konkrétan az „X faktor”, és két perc múlva a Riki a sráccal együtt, Chevy kamerája előtt már közösen énekelte a Queen „We are the champions”-ját…



11 felé Bagodon zengett a Kapitány eskü, 13 óra felé meg Zalacsányon, ahol a méltán büszke igazgató úr teremről-teremre végigvezette az egész sulin a Gabit, és elmesélte, hogy a gyerekek mennyire várták már a nagy közös futást, volt olyan, aki csak az első két órára hozta el a könyveit, mert utána már jön a futás!!!
A tüneményes Zalacsányi polgárőrök még külön kitűzőt is adtak ajándékba azoknak a maratonistáknak, akik előadást tartottak az ő csemetéiknek!



A PR autó reggel Tűrjén kezdett, délre ment Zalaegerszegre, hogy megtartsa a központi rendezvényt. Mikor a felmatricázott autó bekanyarodik a tér melletti parkolóba, szinte bevág elé egy autó és kiugrik belőle egy hölgy, hogy „hát ez zseniális, hát ez óriási, hogy ezt ti csináljátok, hogy a drog ellen, ez mennyire jó, meséljetek, mi ez, hogy megy a futás, hol lehet csatlakozni…”



És ha mindehhez hozzáteszem, hogy ma legalább háromszor hallottuk mi is a kocsiban a saját fülünkkel, ahogy az Enjoy rádió bemondja, hogy „Zala megyében éppen zajlik a Drogmentes maraton és ezért óvatosan kerülgessék a futókat az autósok, vigyázzanak rájuk és kívánjanak jó utat”, akkor azt hiszem, elmondhatjuk, hogy a mai napon közvetlenül elért több mint 1500 emberrel egészen elégedettek lehetünk.


Szeretettel a maraton minden csapattagja, segítője és támogatója nevében:

Soós Zoltán

0 megjegyzés:

Köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte részletek közlését L. Ron Hubbard szerzői joggal védett műveiből.