Mottó

„A boldogság a fontos.


A képesség, hogy az életet és a környezetet úgy rendezzük el, hogy jobban lehessen élvezni a létet;

a képesség, hogy eltűrjük embertársaink gyarlóságait;

a képesség, hogy meglássuk egy helyzet valódi tényezőit, és az élet problémáira pontos megoldást adjunk;

a képesség, hogy elfogadjuk és gyakoroljuk a felelősséget – ezek a fontos dolgok.”


L. Ron Hubbard

Útvonal

Útvonal
42 nap, 320 település, 2100 kilométeres futás
hétfő, április 19
A csapat múlt heti esőtánca miatt a pénteki Budapesti drogmentes Nap és a Start rendezvény is csodálatos időben zajlott…

Egy szó panaszunk sem lehet..

Ezért a ma reggeli baljós fellegeket látva inkább csak magunkban morgolódunk, hogy „miért kell a hétfő reggelt borongós időben és víz áztatta fűben kezdeni”…

De mindezzel együtt is, nagyon jól indul a nap, mert mindenféle média hírek futnak össze.
Egy Hévízi rokon meséli, hogy a Class FM-en hallotta a maraton beharangozását, valaki más a Juventust hallgatva találkozott a maratonnal, este pedig a Pesti Est féloldalas maratoni megjelenését adtuk körbe egymásnak.

Az első program Esztergom, a futás reggel 9-kor elindul, a média szál tovább folytatódik, kint van a TV és a 24 óra újság riportere.



Maga a rendezvény a termál fürdő előtt van 11.00-kor.
Két suliból jönnek gyerekek, a TV újra ott van és az interjú után szépen veszi az előadást.
Közben meglátom, hogy 100 méterre tőlünk tornaruhában futnak gyerekek.
„Nosza – gondolom, megjött a harmadik suli!”
Ámde a srácok mielőtt hozzánk érnének, lekanyarodnak a hídról és futnak tovább rendületlenül a másik irányba.
Gyorsan kiderül, hogy persze éppen tornaóra van, a nagyon kedves tanárnővel sebesen megbeszéljük, hogy mi is ez a drogmentes program és mit szólnának, ha futnának egy kört a drogmenteségért is, ráadásul itt a Kapitány avatás is az oklevéllel.


Mondanom sem kell, hogy pár perc alatt átcsoportosulnak a gyerekek és már készülődnek is a többiekkel együtt a közös drogmentes futásra.



Miközben a rendezvényre sétálok velük, beszélgetünk erről-arról és szóba kerül a Gyűrűk Ura.

Az egyik fiú mondja is, hogy olvasta, és jobban tetszett neki, mint a film.

Olvastad? Hiszen az egy 3 kötetes vastag könyv!

Persze – mondja, nagyon jó!

De nem csak, hogy olvasta, hanem tökéletesen tisztában van az előzményekkel, hogy a Babó és a Szilmarilok c. könyvek hogyan kapcsolódnak a történethez.

Végső aduként megemlítem, hogy úgy hallottam, hogy az író, Tolkien alapjában nyelvész volt…


De ő már be is fejezi helyettem a mondatot, hogy „Igen, nyelvész volt, és eredetileg csak kitalált egy nyelvet, és aztán az annyira jó lett, hogy szinte a köré írta meg a történetet, ami végül is a Gyűrűk Ura lett…”

Le vagyok nyűgözve…

Pedig talán egy hetedikes fiúval beszélhettem…
Még hogy a felnövekvő generáció nem olvas…


Aznap még Nagysápon és Bajnán van csatlakozás, a menetrend a szokásos, találkozó, előadás, Kapitány avatás, oklevél, aztán közös futás.



Bajnán a rendezvényt megtiszteli a Polgármester úr is, ez is már hagyomány, gyönyörű üzenettel gazdagítja a Vándorkönyvünket.



Estére Tatabányára futunk be, míg a futók beérkezését várjuk, a többiek kimennek az utcákra és terekre, hogy drogellenes aláírásokat gyűjtsenek.

Riki az egyik aláíróval beszélgetésbe is elegyedik, nagyjából elmeséli, hogy mi a maraton. Mire a srác azt kérdezi, hogy a különböző rendezvényeken nem kellene mondjuk egy zenekar? Merthogy ő zenekarvezető, és már most garantálja, hogy eljönnek ingyen is játszani, ha ezzel tudnak segíteni…

Szikla, az aláírásgyűjtés verhetetlen mestere mindig visz magával felvilágosító füzeteket is. A Fű-ről, az Ecstasyról és az Alkoholról osztunk felvilágosító anyagokat, hiszen mindhárom drog, még ha más módon fogyasztják is.
Éppen egy kisebb csoporttal beszélget, az egyik srác már írja is alá, és mondja, hogy korábban bizony füvezett. Nosza, Szikla már kapja is elő a Marihuanáról szóló kisfüzetet és adja is át. Mire a másik büszkén azt mondja: „Én nem nyomok ilyesmit. Inkább iszok helyette két Tequilát.”
És még be sem fejezi a mondatot, már nyomja is a kezébe a varázskezű Szikla az Alkoholról szóló füzetet.
Csak hogy rend legyen a fejekben…

Gabi – aki az első maratonján van idén – ezt is zseniálisan csinálja… Este meetingen el is meséli, hogy milyen sokan dicsérték, hogy milyen jó program ez, ráadásul arra a kérdésre, hogy „Tudod, mi az a Drogmentes Maraton”, csomóan mondták is, hogy „Hogyne tudnám, mi az a maraton. Hát hallottam a Kék Duna rádióban, hogy holnap lesz Tatabányán a rendezvény!”

Hát ha holnap rendezvény lesz, akkor ideje lefeküdni..

De előtte még testületileg felmegyünk megcsodálni a Turult…



Szeretettel a maraton minden csapattagja, segítője és támogatója nevében:

Soós Zoltán


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok Hősök!

Nagyon büszkék vagyunk rátok itthon. Szuper ez a blog, nagyon ügyesek vagytok. Puszi.

Horváth Évi
háttércsapat tag :)))

Köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte részletek közlését L. Ron Hubbard szerzői joggal védett műveiből.