Mottó

„A boldogság a fontos.


A képesség, hogy az életet és a környezetet úgy rendezzük el, hogy jobban lehessen élvezni a létet;

a képesség, hogy eltűrjük embertársaink gyarlóságait;

a képesség, hogy meglássuk egy helyzet valódi tényezőit, és az élet problémáira pontos megoldást adjunk;

a képesség, hogy elfogadjuk és gyakoroljuk a felelősséget – ezek a fontos dolgok.”


L. Ron Hubbard

Útvonal

Útvonal
42 nap, 320 település, 2100 kilométeres futás
péntek, május 7
Hááááááááát, Dunaújváros….

Dunaújvárosban az idők kezdete óta van maratoni csatlakozás.

Volt, hogy a város által szerevezett közbiztonsági nap programjába csatlakoztunk be, volt, hogy simán iskolásokkal futottunk, de tavaly egy álompár úgy döntött (az Erzsi, meg a Luciferi), hogy márpedig ők nagy dolgot akarnak csinálni, és a 2009-es dunaújvárosi programmal egyetlen szemvillanás alatt felugrottak a maratoni rendezvények élmezőnyébe.

Idén pedig azt tervezték, hogy a valaha volt legnagyobb Dunaújvárosi maratonos rendezvény csinálják meg.


És megcsinálták!

A Polgármesteri Hivatal előtt 11.00-kor van a gyülekező, már áll a színpad, és szépen érkezik a 12 iskolából az 1600 gyerek és tanár, már abban a speciális Dunaújvárosi drogmentes maraton pólóban, amit előző nap kaptak meg a szervezőktől.

Pintér Attila Alpolgármester úr nyitja meg a rendezvényt és köszönti a résztvevőket, aztán átadja a színpadot egy olyan énekesnek, akit szó szerint szétszednek a gyerekek..
Ő Horváth Tamás a Csillag születik sztárja.
Fergeteges koncertet ad, olyan visongást és őrjöngést gerjeszt a téren, mintha George Michael lépne fel Tokióban!


Aztán jöhet a jelen lévő VIP vendégek felsorakozása a színpadon, többek között a Dunaferr sportegyesület sportolóival, valamint Foltán László olimpiai bajnok kenussal és persze a Maraton Védnökével, az utólérhetetlen Sipos Petivel, aki ahol csak tud, ott van velünk.
Mondanom sem kell, maradandó élmény a részt vevő gyerekeknek, hogy velük együtt tehetik le a Drogmentes Kapitányok esküjét.


És ha már a kiabálás és tánc eléggé felkorbácsolta a kedélyeket, levezetésnek nincs is jobb, mint a szép nagy, csaknem 2 kilométeres futás a rendőri felvezetés nyomában,


Nem is kérdés, hogy a jelen lévő Aktív Rádiónak, a Petőfi Népének és a Szolnok TV-nek lesz miről beszámolnia.

Ma egyébként gyakorlatilag 3 fő szakaszban zajlik az életünk.
Az első és legfontosabb szakasz természetesen a Dunaújvárosi rendezvény.
A másik, nagyon fontos szakasz a Kecskemét városában zajló előadások köré összpontosul.
Már 9.30-kor megkezdődik az első előadás 160 gyereknek, aztán két előadó átmegy a gimnáziumba, ahol 400 gyereknek tartanak előadást, a nagyszünetben. Riki éppen egy sztorit fejezne be, amikor megszólal a csengő.


De érdekes módon sem a tanárok nem mozdulnak meg, sem a gyerekek. Mindaddig, amíg a sztori be nem fejeződik és a Riki meg nem köszöni a figyelmüket.
Az előadás után egy lány oda is megy hozzá, hogy milyen nagyszerű, hogy éppen most jöttünk és segítsünk már abban, hogy honnan tud információkat szerezni, ugyanos a német vizsgáját éppen a drogok témájában akarja írni.

12.00-kor pedig megkezdődik a kecskeméti központi rendezvény 4 suli részvételével.


A harmadik harmadot persze maga a futás jelenti. Namost mivel a mai szakasz több mint 80 kilométer, ráadásul ugye a legelső településen (Dunaújvárosban), és a befutó településen is (Kecskeméten) nagyobb program van, ami legalább 5-5 embert lefoglal, eléggé kacifántos megoldani magát a futást.

Főleg, ha hozzáteszem, hogy mindezek mellett az útvonalon érintet kisebb településeken is vannak ám csatlakozások: Dunavecsén, Szalkszentmártonban, és Kerekegyházán.


De legyen elég az hozzá, hogy minden simán megy.

Sőt a maratonhoz első ízben csatlakozó Kerekegyházán a kísérő tanár urakkal kiegészülő maratoni csapat barátságos focimeccset játszik a diákválogatottal!


Az egyik kocsi út közben megáll a pusztában, hogy a soron következő futó a természet lágy ölén készülhessen fel a futás kihívásaira.

Gabi észrevesz egy juhászt, aki a két pulival vagy 50 tehénre vigyáz.
Egy igazi maratoni aláírásgyűjtő specialista nem hagy ki egy ilyen ziccert, így mire észbe kapunk, már baktat is át a pusztán. A kocsiból csak annyit látunk, hogy beszélgetnek és a juhászunk már írja is alá a csatlakozási lapot.

Kiderül, hogy 30 évesen kipróbálta a füvet, de két napig olyan rosszul volt tőle, azt sem tudta, hol van, azt hitte, majd meghal bele.
Úgyhogy nagyon egyetért azzal, amit csinálunk, és az meg külön jólesett neki, hogy kisétáltunk hozzá a puszta közepére.



Szeretettel a maraton minden csapattagja, segítője és támogatója nevében:

Soós Zoltán

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Dunaújváros igy imádunk!!Hát igen otlakok, ésKisded Imre is ott van

Köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte részletek közlését L. Ron Hubbard szerzői joggal védett műveiből.